يك متخصص ارتوپد و جراح دست گفت: دانستن كمكهاي اوليه در سفر كمك ميكند تا از بروز عوارض جبرانناپذير جلوگيري شود.
به گزارش پايگاه خبري و اطلاع رساني وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي (وب دا)؛ دكتر رضا شهريار كامراني متخصص ارتوپد و جراح دست، در حاشيه برگزاري كنفرانس ماهانه انجمن جراحان ارتوپدي ايران اظهار داشت: با توجه به اينكه ايام تعطيلات و سفرهاي نوروزي در پيش رو بوده، ضروري است كه افراد نكاتي را در ارتباط با كمكهاي اوليه در انواع شكستگيها بدانند.
وي گفت: اولين و مهمترين نكته در هر شكستگي اين است كه قسمت آسيبديده را در يك وضعيت مناسب بيحركت نگه دارند. اين اندام ميتواند از يك انگشت تا يك بازو و ساعد باشد. كمكهاي اوليه در ارتباط با يك بازوي آسيب ديده اين است كه توسط يك باندي آن را به گردن آويزان كنند و يا بازوي آسيب ديده را توسط يك تخته به حالت ثابت و بيحركت نگه دارند.
دكتر كامراني ادامه داد: بين يك شكستگي بسته و يك شكستگي باز تفاوت عمدهاي وجود دارد. بيرون زدن يك استخوان در يك حادثه پيشآگهي يك شكستگي است كه اگر افراد بتوانند شكستگي بسته را با حداقل حركت انتقال دهند، از شكستگي باز جلوگيري كردهاند.
اين متخصص افزود: نكته قابل توجه در انواع شكستگيها، مسئله حفاظت از گردن ميباشد، افرادي كه صلاحيت ندارند، با كشيدن مصدوم از صحنه حادثه نه تنها كمكي نخواهند كرد، بلكه باعث ايجاد مشكلات جبران ناپذيري چون فلج شدن دست و پاي مصدوم خواهند شد. در تصادفاتي كه با واژگوني ماشين همراه است، در صورت نبودن فشاري مستقيم بر روي اندام فرد بهتر است كه او را در همان وضعيت رها كنند تا افراد متبحر عمل نقل و انتقال را انجام دهند.
دكتر كامراني، حساسترين قسمت را گردن دانسته و عنوان كرد: اگر دو نفر نقل و انتقال مصدوم را انجام ميدهند لازم است كه يكي از افراد گردن مصدوم را حفظ كرده و ديگري فرد را جابجا كند.
به گفته وي اگر قفسه سينه و تنه مصدوم با خونريزي همراه باشد مناسبترين اقدام اين است كه توسط يك پارچه تميز تا حد منطقي ( كه فشار زيادي نيايد) روي آن نقطه به صورت موضعي فشار بياورند، اما بايد به اين نكته توجه كرد كه با بستن محل خونريزي ممكن است خون به اندام نرسيده و سياه شود.
وي در پايان خاطرنشان كرد: در در رفتگي شانه ممكن است با كشيدن مصدوم تبديل به شكستگي دررفتگي شود كه به لحاظ درماني بسيار مشكل ساز خواهد بود و در مواردي كه درد يا اضطراب ناحيهي صدمه ديده باعث غش كردن فرد ميشود، لازم است او را در يك محيط صاف خوابانده و پاها را به حالت ايستاده در بياورند تا فشار وي متعادل شده و هوشياري خود را به دست آورد./205